Tjelovježba

Tjelovježba utječe na crijevne bakterije

Objavljeno 06.12.2017.

Daily Mail

Redovitom tjelovježbom je već u roku od šest tjedana moguće postići pozitivne promjene u sastavu crijevne flore, utvrdili su američki znanstvenici s University of Illinois.
Tjelovježba utječe na crijevne bakterije
 

Kod ispitanika koji su vježbali najmanje 30 minuta tri puta tjedno je zabilježeno povećanje prisutnosti crijevnih bakterija koje proizvode butirate, spojeve s protuupalnim svojstvima.

Butirati su u ranijim studijama povezivani s gubitkom suvišnih kilograma, jačanjem imuniteta te smanjenjem rizika obolijevanja od raka debelog crijeva.

Ovakav učinak tjelovježbe je bio neovisan o prehrani, a trajao je sve dok su sudionici istraživanja bili tjelesno aktivni.

Rezultati objavljeni u stručnom časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise su prikupljeni na uzorku od 29 ispitanica.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(3)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.