Treća dob

Inačica gena štiti od Alzheimerove bolesti

Objavljeno 07.12.2017.

HealthDay

Inačica gena RAB10 je povezana sa smanjenjem rizika za Alzheimerovu bolest i kod osoba s genetskim predispozicijama za ovaj oblik demencije.
Inačica gena štiti od Alzheimerove bolesti
 

Američki znanstvenici s Brigham Young University vjeruju kako će njihovo otkriće olakšati rad na novim metodama liječenja Alzheimerove bolesti.

Po njihovim riječima, razvoj lijekova sposobnih za utjecaj na funkciju ove inačice gena bi mogao unaprijediti prevenciju Alzheimerove bolesti.

Dosadašnji nalazi nisu objasnili mehanizam kojim RAB10 utječe na rizik za ovaj tip demencije.

U novom istraživanju su korišteni podaci za oko 20 milijuna ljudi, a rezultate je objavio znanstveni časopis Genome Medicine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(3)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.