Majka i dijete

Novi čimbenik rizika za astmu

Objavljeno 11.12.2017.

HealthDay

Istraživanje provedeno na Harvardu ukazuje na veću učestalost astme kod djece čije su majke tijekom trudnoće često konzumirale zaslađene napitke.
Novi čimbenik rizika za astmu
 

Prema podacima za ispitanike u dobi od 7 do 9 godina, 63% veći rizik za astmu se bilježi kod djece čije su majke tijekom trudnoće pile prosječno dvije doze zaslađenih napitaka.

Pretjerani unos šećera može dovesti do povećanja tjelesne mase, važnog čimbenika rizika za astmu, upozoravaju istraživači.

Dodatni rizik predstavlja činjenica da fruktoza koja se koristi u proizvodnji ovakvih napitaka može potaknuti upalne procese u organizmu.

64% veći rizik za astmu je bio prisutan i kod djece koja su sama konzumirala pića zaslađena fruktozom.

Rezultati objavljeni u stručnom časopisu Annals of the American Thoracic Society su prikupljeni od 1068 majki i njihove djece.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(5)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.