Treća dob

Umirovljenje pozitivno utječe na san

Objavljeno 13.12.2017.

Reuters

Istraživanje provedeno u Finskoj na sveučilištu u Turkuu povezuje odlazak u mirovinu s pozitivnim utjecajem na trajanje i kvalitetu sna.
Umirovljenje pozitivno utječe na san
 

Pozitivan učinak umirovljenja na san je bio najizraženiji kod osoba koje su tijekom radnog vijeka bili izložene stresu te su bile slabijeg zdravstvenog stanja, piše stručni časopis Sleep.

Novi rezultati su dobiveni praćenjem 5800 ispitanika umirovljenih nakon 2000. godine.

Znanstvenici dodaju kako su kod ispitanika koji su imali poteškoća sa snom ovakve tegobe najčešće počele u 30-im godinama života.

Posebno se to odnosi na osobe koje su barem dio radnog vijeka radile u noćnim smjenama.

Poteškoće sa snom su u nizu ranijih studija povezivane s većim rizikom za bolesti srca, dijabetes i preuranjenu smrt.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(4)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.