Prehrana

Potvrda važnosti unosa vlakana

Objavljeno 28.12.2017.

NDTV

Eksperimenti američkih znanstvenika s Georgia State University provedeni na miševima su povezali nedovoljan unos vlakana s povećanjem tjelesne mase.
Potvrda važnosti unosa vlakana
 

Uz to, životinje koje su unosile premalo vlakana su u većem broju slučajeva imale previsoku koncentraciju šećera u krvi te su češće pokazivale znakove rezistencije na inzulin, stanja koje prethodi dijabetesu.

Nedovoljan unos vlakana je već nakon nekoliko dana dovodio i do poteškoća sa zaštitnim slojem sluznice u debelom crijevu, piše stručni časopis Cell Host and Microbe.

Istraživači vjeruju kako je sve navedeno moguće objasniti posljedicama izostanka vlakana unesenih prehranom na funkciju crijevnih bakterija.

Dobri izvori vlakana su voće, povrće, mahunarke i cjelovite žitarice.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(4)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.