Mladi

Posljedice preuranjenog puberteta

Objavljeno 02.01.2018.

HealthDay

Djevojčicama koje prerano uđu u pubertet prijeti veći rizik za depresiju i asocijalno ponašanje, objavili su američki znanstvenici s Cornell University.
Posljedice preuranjenog puberteta
 

Uočeno povećanje rizika traje najmanje do kasnih 20-ih godina života, piše stručni časopis Pediatrics.

Prema podacima prikupljenima od oko 8000 ispitanica, psihološka ranjivost povezana s preranim ulaskom u pubertet može trajati i duže.

Djevojčice uključene u istraživanje su u pubertet ulazile kada su imale prosječno 12 godina, no 1% njih je prvu menstruaciju dobilo već u dobi od 7 godina.

Sveukupno je 7% djevojčica u pubertet ušlo u dobi od 10 godina, a 19% u dobi od 11 godina.

Povećani rizik za preuranjeni pubertet se bilježi kod pretilih djevojčica te djevojčica izloženih kemijskim spojevima koji utječu na izlučivanje hormona.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(3)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.