Treća dob

Raste broj slučajeva gripe

Objavljeno 11.01.2018.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Hrvatskoj je, zaključno sa 7. siječnja 2018. godine, službeno registrirano ukupno 3845 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (2684) stiglo u prvom tjednu 2018. godine.
Raste broj slučajeva gripe
 

Navedeno upućuje na uzlaznu fazi epidemije gripe te je za očekivati da će se plato epidemije u trajanju od nekoliko tjedana postići tijekom veljače, nakon čega će broj oboljelih postupno padati.

Najveći broj oboljelih bilježi se na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Kao i prethodnih sezona, najveća je incidencija gripe u djece u dobi od 5 do 14 godina i mlađe djece u dobi od 0 do 4 godine, a najmanja u osoba u dobi od 65 godina i starijih.

U ovom tjednu je zaprimljena i jedna prijava smrti od laboratorijski potvrđene gripe i prijava sumnje na smrt od gripe.

U oba smrtna slučajeva radi se o starijim osobama ss kroničnim bolestima.

Što se tiče cirkulirajućih virusa gripe na području Hrvatske, prema podacima laboratorija Nacionalnog referentnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, među pozitivnim uzorcima, koji čine 58% uzoraka analiziranih na gripu, polako se bilježi i porast udjela virusa gripe A, iako i dalje prevladava virus gripe B (80%) i to linija Yamagata.

Među uzorcima s potvrđenim virusom gripe A, 70% je A(H3N2), a 30% A(H1N1).

Prema podacima Europskog centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti se i u ostalim državama Europske unije bilježi porast aktivnosti virusa gripe, pri čemu istovremeno cirkuliraju oba tipa, A i B, s geografski različitom zastupljenošću pojedinih tipova unutar regije.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(5)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.