Ostalo

Novi biomarkeri za upalne bolesti crijeva

Objavljeno 11.01.2018.

Genos

Hrvatski istraživači iz Genosa objavili su u stručnom časopisu Gastroenterology otkriće glikanskih biomarkera koji će omogućiti personalizirano liječenje pacijenata s upalnim bolestima crijeva.
Novi biomarkeri za upalne bolesti crijeva
 

U istraživanju je sudjelovao 3441 pacijent iz bolnica u SAD i Italiji, a rezultati Genosove analize glikanskih biomarkera dodatno su potvrđeni u Medicinskom centru Sveučilišta u nizozemskom Leidenu.

Glikani vezani na imunoglobuline omogućuju rano postavljanje pravilne dijagnoze te predviđanje tijeka razvoja bolesti, što može doprinijeti preciznijem i učinkovitijem liječenju pacijenata.

Primjerice, niska razina galaktozijacije imunoglobulina G može predvidjeti potrebu za operacijom kod pacijenata s ulceroznim kolitisom.

Otkriće glikanskih biomarkera upalnih bolesti crijeva rezultat je velikog EU projekta IBD-BIOM, koji je Genosu osigurao osam milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Daljnja istraživanja provodit će se u sklopu EU projekta SYS-CID (Sistemski pristup kroničnim upalnim bolestima), koji će Genosu osigurati dodatnih šest milijuna kuna za istraživanje te omogućiti suradnju s najboljim svjetskim znanstvenicima.

Glikani su složeni ugljikohidrati vezani na proteine i uključeni su u mnoge fiziološke i patofiziološke procese, pa stoga imaju izraženi dijagnostički potencijal.

Genos je dio Znanstvenog centra izvrsnosti u personaliziranoj medicini, te institucija nositelj Centra kompetencija u molekularnoj dijagnostici.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(3)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.