Ostalo

Novi uvid u širenje "Crne smrti"

Objavljeno 17.01.2018.

BBC News

Istraživanje norveških i talijanskih znanstvenika sugerira kako su za širenje epidemije kuge od 14. stoljeću ključne bile buhe i uši koje su prenosili ljudi.
Novi uvid u širenje "Crne smrti"
 

Prema ranijim studijama, glavni krivci su glodavci i njihove buhe.

Procjenjuje se kako je od 1347. do 151. u Europi od kuge umrlo oko 25 milijuna ljudi, odnosno trećina stanovništva.

Istraživači sa sveučilišta u Oslu i Ferrari su se koristili podacima za devet europskih gradova, a njihove rezultate je objavio znanstveni časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

U sedam od devet proučavanih gradova se najizglednijim pokazao model prijenosa bolesti preko buha i uši koje su živjele na ljudima i njihovoj odjeći.

Kuga je još uvijek endemski prisutna u nekim zemljama Azije i Afrike.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), od 2010. do 2015. godine je u svijetu zabilježeno 3248 slučajeva kuge i 584 smrtna slučaja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(3)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.