Žensko zdravlje

Rani ulazak u pubertet i rizik za srce

Objavljeno 18.01.2018.

Reuters

Djevojčicama koje u pubertet uđu prije 12. godine prijeti veći rizik za bolesti srca u odrasloj dobi, objavili su britanski znanstvenici s University of Oxford.
Rani ulazak u pubertet i rizik za srce
 

Prema podacima za oko 500000 žena, raniji ulazak u pubertet je kod žena bio povezan i s povećanjem rizika za moždani udar.

Prosječna dob ulaska u pubertet je kod sudionica istraživanja bila oko 13 godina.

Ranija istraživanja su povezala raniji ulazak u pubertet s većom učestalošću pretilosti, što bi moglo objasniti i nove nalaze.

Povećanje rizika za bolesti srca je bilo prisutno i kod žena koje su ušle u menopauzu prije 47. godina života, te kod žena koje su imale spontani pobačaj, objavio je znanstveni časopis Heart.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(4)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.