Ostalo

Hrvatski "Dan bez duhanskog dima" 14.2.

Objavljeno 12.02.2018.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski dan bez duhanskog dima obilježava se od 2003. godine u cilju poticanja pušača na prestanak pušenja.
Hrvatski "Dan bez duhanskog dima" 14.2.
 

Prema podacima Europske zdravstvene ankete za 2014. - 2015. godinu u Hrvatskoj svakodnevno puši 25% stanovnika (29,5% muškaraca i 20,8% žena).

Povremeno puši 3,7% stanovnika (3,2% muškaraca i 4,2% žena), dok 71,3% stanovnika ne puši.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u Hrvatskoj se pušenju godišnje pripisuje 9264 ili čak 18% svih smrti kod osoba od 30 godina i starijih.

Kod muškaraca je to čak 28%, što je više od europskog prosjeka.

Ovi podaci ukazuju na rani početak pušenja i veliki udio pušača u mladoj generaciji.

Prema Istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih (HBSC), učenici češće puše nego učenice, pa se može zaključiti da je zaustavljen trend češćeg pušenja djevojaka iz 2002. i 2006. godine.

Prema nekim se pokazateljima može govoriti o blagom smanjenju pušenja posljednjih godina u Hrvatskoj.

Ipak, Hrvatska je među zemljama s najvećom učestalosti pušenja kod učenika: treća u dobi od 15 godina u tjednom pušenju i šesta po pušenju u dobi do 13 godina i ranije.

Svjetsko istraživanje o uporabi duhana u mladih (GYTS), pokazuje da je u Hrvatskoj 2016. godine u dobi od 13 do 15 godina ukupno 47,2% učenika uopće pušilo bilo kakav oblik duhanskog proizvoda; u trenutku popunjavanja ankete ih je 17,3% konzumiralo bilo koji duhanski proizvod (najmanje jedanput u posljednjih 30 dana), 14,6% je pušilo cigarete, a 10% ih je upotrebljavalo e-cigarete.

Osim toga, 17,5% onih koji nikada nisu koristili duhanske proizvode je podložno korištenju duhanskih proizvoda u budućnosti.

U svijetu je pušenje duhana vodeći uzrok smrti koji se može spriječiti, a predstavlja veliki teret za društvo.

Duhanski dim sadrži preko 4000 različitih kemijskih sastojaka karcinogenog i iritirajućeg djelovanja te nikotin koji stvara ovisnost.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(5)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.