Prehrana

Prehrana u prevenciji depresije

Objavljeno 27.02.2018.

UPI

Osobe koje se pridržavaju prehrane učinkovite u prevenciji hipertenzije (DASH) također imaju prosječno 11% manji rizik za depresiju, utvrdili su američki znanstvenici s Rush University.
Prehrana u prevenciji depresije
 

Brojne ranije studije su povezale pridržavanje DASH prehrane (Dietary Approaches to Stop Hypertension) sa smanjenjem izgleda za povišenje krvnog tlaka i koncentracije kolesterola u krvi.

Ova dijeta se u velikoj mjeri temelji na voću, povrću, integralnim žitaricama i mliječnim proizvodima s malim udjelom masti, uz izbjegavanje zasićenih masti i šećera.

Istraživači naglašavaju kako je depresija češća kod osoba s vaskularnim čimbenicima rizika, primjerice hipertenzijom ili previsokom koncentracijom kolesterola u krvi.

U šestogodišnjem istraživanju su korišteni podaci za 964 ispitanika prosječne dobi 81 godine.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(5)
4.2 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.