Mladi

Utjecaj bolesti bubrega na funkciju mozga

Objavljeno 28.02.2018.

HealthDay

Prisutnost kronične bubrežne bolesti može kod djece i tinejdžera imati negativan utjecaj na tzv. radno pamćenje i sposobnost učenja, objavio je Clinical Journal of the American Society of Nephrology.
Utjecaj bolesti bubrega na funkciju mozga
 

Uočena veza je bila najizraženija kod ispitanika kojima je bilo nužno liječenje dijalizom.

Prema podacima prikupljenima od oko 3000 ispitanika dječje i tinejdžerske dobi, kronična bubrežna bolest je bila povezana sa slabijim rezultatima na testiranjima sposobnosti čitanja i matematike.

Australski znanstvenici s University of Sydney dodaju kako su ispitanici s dijagnozom kronične bubrežne bolesti uz to imali slabije vizualno i verbalno pamćenje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(4)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.