Mladi

Veza ranog puberteta i mentalnog zdravlja

Objavljeno 12.03.2018.

HealthDay

Rani početak puberteta je kod djevojčica povezan s poteškoćama s mentalnim zdravljem koje mogu potrajati do odrasle dobi, sugerira istraživanje provedeno u SAD na Cornell University.
Veza ranog puberteta i mentalnog zdravlja
 

Prema podacima prikupljenima od oko 8000 ispitanica praćenih 14 godina, raniji početak puberteta prati veća učestalost depresije, anksioznosti, poremećaja hranjenja i asocijalnog ponašanja.

Uočeno povećanje rizika traje najmanje do kraja 20-ih godina života.

Posljednjih 50 godina se bilježi sve raniji početak puberteta kod djevojčica.

Prema podacima za SAD, pubertet u prosjeku počinje u dobi od 12,5 godina, no kod trećine djevojčica se prva mjesečnica javlja u dobi od 8 godina.

Rezultate novog istraživanja je objavio stručni časopis Pediatrics.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(4)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.