Treća dob

Pospanost upozorava na Alzheimerovu bolest

Objavljeno 13.03.2018.

Medical News Today

Istraživanje američkih znanstvenika s Mayo Clinic ukazuje na vezu između pretjerane pospanosti tijekom dana i povećanja rizika za Alzheimerovu bolest.
Pospanost upozorava na Alzheimerovu bolest
 

Stručni časopis JAMA Neurology piše kako je pospanost tijekom dana jedan od simptoma starenja koji je već povezivan s rizikom za zdravlje u odmakloj životnoj dobi.

Prema novim nalazima, pretjerana pospanost tijekom dana može ukazati na proizvodnju i nakupljanje beta amiloidnih proteina u mozgu.

Naslage ovih proteina su jedno od temeljnih obilježja Alzheimerove bolesti, a ranije studije su povezale kvalitetan san s većim izgledima za njihovo "čišćenje" iz mozga.

U novom istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od 283 osobe starije od 70 godina.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(5)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.