Majka i dijete

Onečišćenje utječe na mozak fetusa

Objavljeno 13.03.2018.

Daily Mail

Izloženost onečišćenom zraku u trudnoći povećava rizik za promjene u strukturi mozga fetusa, objavili su istraživači s Instituta za globalno zdravlje u Barceloni.
Onečišćenje utječe na mozak fetusa
 

Riječ je o promjenama zbog kojih u dječjoj dobi dolazi do poteškoća s koncentracijom, pojašnjavaju znanstvenici nakon analize podataka prikupljenih od ispitanika u dobi od 6 do 10 godina.

Snimke napravljene uređajem za magnetsku rezonancu su pokazale kako je kod ove djece smanjen volumen dijela mozga ključnog za samokontrolu.

Istraživači naglašavaju kako je povećani rizik uočen i kod djece koja su u fetalnoj dobi bila izložena koncentracijama onečišćenja koje se smatraju sigurnima.

Rezultati objavljeni u stručnom časopisu Biological Psychiatry su prikupljeni na uzorku od gotovo 800 djece.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(5)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.