Ostalo

Svjetski dan oralnog zdravlja, 20.3.

Objavljeno 20.03.2018.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Ovim se međunarodnim danom želi ukazati na važnost zdravih usta, promicati razvijanje svijesti o oralnom zdravlju i važnosti oralne higijene u svim dobnim skupinama.
Svjetski dan oralnog zdravlja, 20.3.
 

Najčešća kronična bolest zuba, karijes, zahvaća više od 90% svjetske populacije.

Posebno zahvaća djecu i socijalno zapuštenu populaciju, a za posljedicu ima negativan utjecaj na kvalitetu života i povećanje troškova liječenja koje uzrokuju oralne bolesti.

Premda je ova bolest toliko raširena, moguće ju je izbjeći uz podršku lokalnih vlasti, zdravstvenih stručnjaka i društva u cjelini, kao i provedbom programa prevencije, otkrivanja oralnih bolesti i njihovoga liječenja.

Svjetskim danom oralnoga zdravlja nastoji se potaknuti brigu o oralnom zdravlju nizom aktivnosti i događaja koji se tog dana održavaju u cijelom svijetu da potaknu ljude na zabavu i osmijeh.

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana oralnog zdravlja 20. ožujka u cijelom se svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, sloganom "Reci Ahh: misli usta, misli zdravlje" želi se naglasiti važnost oralnog zdravlja. Naša su usta ogledalo našeg tijela i održavaju naše ukupno tjelesno zdravlje i dobro osjećanje. Izbjegavajući rizične faktore, usvajanjem dobrih higijenskih navika usne šupljine te redovitim stomatološkim pregledima održat ćemo svoju usnu šupljinu zdravom, a time i cijelo tijelo.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(3)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.