Ostalo

Matičnim stanicama protiv multiple skleroze

Objavljeno 21.03.2018.

BBC News

Međunarodno istraživanje provedeno uz sudjelovanje oko 100 pacijenata s multiplom sklerozom je pokazalo kako terapija utemeljena na matičnim stanicama može zaustaviti ovu bolest i ublažiti simptome koji je prate.
Matičnim stanicama protiv multiple skleroze
 

Početak liječenja uključuje potiskivanje djelovanja imunološkog sustava uz pomoć kemoterapije, a zatim se obrambeni sustav organizma ponovo "pokreće" uz pomoć transplantiranih matičnih stanica.

Testiranja su dosad provedena u bolnicama u Chicagu, Sheffieldu, Uppsali i Sao Paulu, a korištene su matične stanice podrijetlom iz krvi i koštane moždine samih pacijenata.

Svi sudionici istraživanja su praćeni još tri godine nakon provedene terapije.

Znanstvenici s Northwestern University u Chicagu nakon usporedbe s podacima prikupljenima od pacijenata liječenih najboljim konvencionalnim lijekovima naglašavaju kako su se matične stanice pokazale znatno učinkovitijima.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(4)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.