Muško zdravlje

Malobrojnost spermija kao upozorenje

Objavljeno 21.03.2018.

BBC News

Muškarci sa smanjenom brojnošću spermija imaju veći rizik za poteškoće sa zdravljem, sugerira istraživanje talijanskih znanstvenika sa sveučilišta u Bresciji.
Malobrojnost spermija kao upozorenje
 

Kod ovih ispitanika je uočen prosječno 20% veći rizik za preveliki udio masnog tkiva u organizmu, previsoki krvni tlak i preveliku koncentraciju tzv. lošeg (LDL) kolesterola u krvi.

Riječ je o čimbenicima povezanima s metabličkim sindromom, stanjem koje povećava rizik za dijabetes tipa 2, bolesti srca i moždani udar.

Uz to, malobrojnost spermija je povezana s 12 puta većim izgledima za sniženu koncentraciju hormona testosterona, što može dovesti do reduciranja mišićne mase i gustoće kostiju.

U istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od 5177 ispitanika.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(5)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.