Ostalo

Svjetski dan voda

Objavljeno 22.03.2018.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 22. ožujka Svjetskim danom voda počevši od 1993. godine, s ciljem usmjeravanja pozornosti na važnost voda te upravljanje i održavanje vodnih resursa.
Svjetski dan voda
 

Tema Svjetskog dana voda 2018. godine je "Priroda za vodu" uz kampanju "Odgovor je u prirodi", te se proučavaju prirodna rješenja za izazove s kojima se suočavamo u 21. stoljeću.
Ovogodišnja tema istražuje kako možemo koristiti prirodu za poboljšanje kvalitete vode.

Globalno gledano, 70% vode se koristi u poljoprivredne svrhe (najviše za navodnjavanje), 20% koristi industrija za proizvodnju i dobivanje energije, dok se preostalih 10% koristi za domaću uporabu.

Danas 2,1 milijarda ljudi živi bez sigurne pitke vode kod kuće, što utječe na njihovo zdravlje, obrazovanje i život.

Voda u takvim područjima nije zaštićena od onečišćenja jer se oko 80% otpadnih voda vraća natrag u prirodu bez dodatnog tretmana.

Ekološka onečišćenja uz klimatske promijene bitno utječu na različite hazarde vezane uz vodu poput poplava, suša ili onečišćenja samih voda.

Gube se prirodna poplavna područja, erozijom tla se gube usjevi, a otjecanje tla koje sadrži velike količine dušika i fosfora dodatno onečišćuje vodu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(4)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.