Žensko zdravlje

Personalizirano cjepivo za rak jajnika

Objavljeno 13.04.2018.

Los Angeles Times

Američki znanstvenici s University of Pennsylvania su razvili personalizirano terapeutsko cjepivo za rak jajnika koje znatno povećava izglede za preživljavanja oboljelih žena.
Personalizirano cjepivo za rak jajnika
 

U preliminarnim kliničkim testiranjima je cjepivo korišteno u kombinaciji sa standardnom kemoterapijom i agensom namijenjenom jačanju imunološkog sustava pacijentica.

Kako piše stručni časopis Science Translational Medicine, novo cjepivo se koristi stanicama imunološkog sustava samih pacijentica koje "obučavaju" ostale obrambene T-stanice u organizmu te povećavaju njihovu učinkovitost u borbi protiv tumora.

Njihov posao je olakšan primjenom posebnih proteina koji se vežu za stanice tumora i tako ih čine uočljivijom metom.

Ovaj pristup je kod 8 od 10 tretiranih pacijentica rezultirao snažnom reakcijom imunološkog sustava.

Sličan pozitivan učinak na izglede za preživljavanje je uočen kod oko 50% pacijentica koje su primile samo kemoterapiju.

Znanstvenici vjeruju kako nova metoda može biti učinkovita i u liječenju drugih tipova karcinoma.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.