Ostalo

Pad stope cijepljenja u EU

Objavljeno 24.04.2018.

Europski parlament

Epidemiološki podaci u državama članicama ukazuju na značajne nedostatke u prihvaćanju cjepiva i na nedostatnu stopu procijepljenosti koja bi omogućila odgovarajuću zaštitu, priopćio je u Europski parlament.
Pad stope cijepljenja u EU
 

Sve veći otpor prema cijepljenju doveo je do značajnih slučajeva izbijanja ospica i s njima povezanih smrtnih slučajeva u više europskih zemalja.

Zastupnici su naglasili da cjepiva prolaze stroga testiranja u više faza ispitivanja prije nego što ih Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pretkvalificira i Europska agencija za lijekove odobri za uporabu, te se redovito preispituju. Također pozdravljaju skoro pokretanje "zajedničkog djelovanja" čiji je cilj povećanje procijepljenosti, a koje se sufinancira sredstvima iz zdravstvenog programa EU. Europski parlament poziva Komisiju da nastavi jačati svoju potporu nacionalnim sustavima cijepljenja namijenjenima povećanju procijepljenosti.

EP poziva države članice da ojačaju pravnu osnovu za procijepljenost, te Komisiju da omogući usklađeniji i ujednačeniji raspored cijepljenja širom EU.

Zastupnici pozivaju i na veću transparentnost u proizvodnji i ocjenjivanju cjepiva i njihovih pomoćnih sredstava, u financiranju neovisnih istraživačkih programa o eventualnim nuspojavama cjepiva, kako bi se doprinijelo vraćanju povjerenja u programe cijepljenja.

Nadalje, zastupnici ističu da istraživači moraju prijaviti bilo kakav sukob interesa. Istraživači koji se nalaze u sukobu interesa trebaju biti isključeni iz povjerenstava za ocjenjivanje. Također pozivaju na skidanje statusa tajnosti rasprava povjerenstva za ocjenjivanje Europske agencije za lijekove i predlažu da se objavljuju znanstveni i klinički podaci na kojima se temelje zaključci povjerenstva.

Zastupnici su napomenuli i kako nije opravdano da se trošak kompletnog paketa cjepiva za jedno dijete u razdoblju od 2001. do 2014. povećao 68 puta. Podupiru Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavi kojim se državama članicama pruža okvir za zajedničku nabavu cjepiva, čime se udružuje kupovna moć država članica.

Zahvaljujući cijepljenju godišnje se spriječi približno 2,5 milijuna smrtnih slučajeva u svijetu, te se smanjuju troškovi liječenja konkretnih bolesti, uključujući liječenje antimikrobnim lijekovima.

U razdoblju od 2008. do 2015. u Europi je zabilježeno 215000 slučajeva oboljelih od bolesti koje su se mogle spriječiti cijepljenjem, ne ubrajajući pritom gripu.

Ospice su teška bolest i od početka 2016. godine zabilježeno je 57 smrtnih slučajeva u EU. Prema Europskom centru za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC), najveći broj slučajeva ospica prijavljeno je u Rumunjskoj (5224), Italiji (4978), Grčkoj (1398) i Njemačkoj (906) između 1.veljače 2017. i 31. siječnja 2018.

Od 1. siječnja 2018 prijavljeno je sedam smrtnih slučajeva u četiri države članice - Rumunjskoj (3), Italiji (2), Grčkoj (1) i Francuskoj (1).

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.