Ostalo

HALMED promiče važnost cijepljenja

Objavljeno 26.04.2018.

HALMED

U sklopu Europskog tjedna cijepljenja, Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u suradnji s Hrvatskim farmaceutskim društvom (HFD) putem društvenih medija informira i educira javnost o dobrobitima i važnosti cijepljenja.
HALMED promiče važnost cijepljenja
 

Cijepljenje je pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost svakoga od nas za zaštitu javnoga zdravlja.

Glavna je to poruka ovogodišnjeg Europskog tjedna cijepljenja, koji se od 23. do 29. travnja održava pod sloganom "Spriječi. Zaštiti. Cijepi."

Cjepiva su danas opsežno i vrlo strogo regulirana i kontrolirana, čime se osigurava najviša razina zaštite zdravlja pacijenata i javnog zdravlja. Kao jedna od najučinkovitijih i najuspješnijih javnozdravstvenih mjera, cijepljenje je spasilo te nastavlja spašavati više ljudskih života no bilo koja druga medicinska intervencija u povijesti.

Zahvaljujući cijepljenju, neke su vrlo opasne bolesti, poput velikih boginja, iskorijenjene. Neke se bolesti, kao što je dječja paraliza, nalaze pred iskorjenjivanjem, dok su brojne druge zarazne bolesti - kao što su neonatalni tetanus, tuberkulozni meningitis, ospice, rubeola, difterija i druge - stavljene pod nadzor. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, svake se godine cijepljenjem sprječava 2-3 milijuna novih smrtnih slučajeva uzrokovanih navedenim bolestima.

U posljednje vrijeme zbog pada procijepljenosti u Europi dolazi do ponovne pojave pojedinih bolesti koje je moguće spriječiti cijepljenjem. Prema podacima Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC), broj oboljelih od ospica u Europskoj uniji u 2017. godini više se nego utrostručio u odnosu na 2016. godinu, pri čemu 86% oboljelih nije bilo cijepljeno. Ovaj i drugi primjeri ukazuju na veliku važnost široke javne rasprave, kao i kontinuirane edukacije stanovništva o ulozi, mjestu i nepobitnoj dobrobiti cijepljenja u zaštiti zdravlja.

Europski tjedan cijepljenja provodi se u sklopu Svjetskog tjedna cijepljenja pod koordinacijom Regionalnog ureda za Europu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). U ovu svrhu WHO je pripremio edukativne materijale kojima se javnost želi upoznati s načinom i svrhom djelovanja cjepiva.

Prema definiciji WHO-a, cijepljenje je stvaranje imuniteta ili rezistencije na zaraznu bolest, u pravilu primjenom cjepiva, koja potiču naš imunološki sustav na proizvodnju protutijela na određene uzročnike bolesti. Na taj se način može postići potpuni izostanak zaraze određenom bolesti odnosno, u slučaju da zaraza ipak nastupi, znatno blaži tijek bolesti i njezino lakše liječenje.

U travnju prošle godine je u Hrvatskoj donesena Deklaracija o važnosti cijepljenja, kojom se ističe važnost cijepljenja kao jednog od najvećih medicinskih dostignuća modernog doba i naglašava da je dobrobit cijepljenja za zdravlje ljudi neusporedivo veća od rizika nastanka nuspojava.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.