Majka i dijete

Onečišćenje i hipertenzija kod djece

Objavljeno 15.05.2018.

The Inquirer

Rezultati studije objavljeni u stručnom časopisu Hypertension povezuju izloženost onečišćenju u trudnoći s do 61% većim rizikom za previsoki krvni tlak u dječjoj dobi.
Onečišćenje i hipertenzija kod djece
 

Uočeni rizik je bio najveći kod djece čije su majke bile izložene povećanim koncentracijama onečišćenja u zraku tijekom posljednja tri mjeseca trudnoće.

Prema podacima prikupljenima od 1293 majki i njihove djece, posebno je opasna izloženost česticama promjera manjeg od 2,5 mikrometra koje se mogu probiti u srce i pluća.

Američki znanstvenici s Johns Hopkins University upozoravaju kako je povećanje rizika za hipertenziju povezanu s izloženošću onečišćenom zraku u trudnoći prisutno i kod djece mlađe od devet godina.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.