Ostalo

Dan plavog irisa u subotu

Objavljeno 25.05.2018.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Dan plavog irisa se obilježava zadnje subote u svibnju s ciljem podupiranja udruge osoba sa stomom te informiranjem javnosti o problemima ovih osoba, među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva.
Dan plavog irisa u subotu
 

Stoma je otvor na trbušnoj stijenci umjesto uobičajenog mjesta pražnjenja stolice (kolo ili ileostoma) odnosno urina (urostoma).

Ovim se obilježavanjem ujedno želi svratiti pozornost javnosti na potrebu da se poveća znanje o raku debelog crijeva i mogućnostima prevencije.

S obzirom na visoku pojavnost ove vrste raka, od osobitog je značaja postići visok odaziv na preglede u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, te je izuzetno važna podrška cijelog društva da bi se to postiglo.

Obilježavanje Dana plavog irisa organiziraju zavodi i nastavni zavodi za javno zdravstvo (ZJZ) uz udrugu Saveza invalidskih Ilco društava Hrvatske i županijskih Liga za borbu protiv raka, a u Zagrebu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo:

CRO-ILCO ZAGREB: Zagreb, 26.5.2018., Cvjetni trg od 10.00 do 13.00 sati, Cro-Ilco Zagreb uz suorganizaciju s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i sudjelovanje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr Andrija Štampar
ILCO RIJEKA: Rijeka i Opatija 26. 5. 2018. od 9.00 sati
ILCO RIJEKA: Delnice 7. 6. 2018. na gradskoj tržnici od 9.00 sati
ILCO VARAŽDIN: Varaždin, 26. 5. 2018., Franjevački trg od 9.00 sati
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE I LIGA PROTIV RAKA: Osijek, 26. 5. 2018., Trg Ante Starčevića od 10 sati
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE I LIGA PROTIV RAKA: Slavonski brod, 26. 5. 2018., Gradska tržnica, od 9.00 sati
LIGA ZA BORBU PROTIV RAKA: Split, 26. 5. 2018 – Riva od 10 sati
ILCO ČAKOVEC I LIGA PROTIV RAKA ČAKOVEC: Čakovec, 26. 5. 2018., Trg kralja Tomislava od 9.00. do 12.00 sati

Rak debelog crijeva je drugi po pojavnosti i smrtnosti od zloćudnih novotvorina u oba spola. Od ovog sijela raka u Republici Hrvatskoj godišnje obolijeva prosječno oko 3000 osoba oba spola, a oko 2000 ih umire, što je stabilni trend u posljednjih nekoliko godina. Rak debelog crijeva je 2015. godine otkriven u 3229 osoba, a 2016. godine je od te bolesti umrlo 2169 osoba, pa je to četvrti uzrok smrti u Hrvatskoj.

Provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva započela je odlukom vlade Republike Hrvatske krajem 2007. godine. Svake dvije godine se pismom pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine da naprave kartični gvajakov test na nevidljivu krv u stolici. Osobe s pozitivnim nalazom se upućuju na kolonoskopiju. Ovom je metodom moguće i uklanjanje polipa debelog crijeva, čime je ta pretraga ne samo dijagnostička, nego i terapijska. Dobni raspon i način provedbe programa je u skladu s preporukama Europske komisije.

Prvi pozivni ciklus je počeo 2008. godine i do sada su obavljena dva ciklusa pozivanja, a u tijeku je provedba trećeg ciklusa. Trenutna procjena odaziva je 22%, dok je udio testiranih 19%. Osobita vrijednost programa je visok udio osoba u kojih su otkriveni i uklonjeni polipi, što je najbolja prevencija raka debelog crijeva.

Prema podacima europske ankete o samoprocjeni zdravstvenog stanja (EHIS) provedene u Hrvatskoj, test na skrivenu krv u stolici je obavilo oko 27% osoba iz ciljne skupine unutar tri godine, a kolonoskopiju oko 14% unutar 10 godina. Ovo ukazuje na to da samo manji dio osoba te dobi napravi ovaj pregled izvan organiziranog programa, uglavnom prilikom sistematskih pregleda.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.