Žensko zdravlje

Rak pluća sve češći kod žena

Objavljeno 25.05.2018.

HealthDay

Istraživanje provedeno u SAD pokazuje kako je rak pluća kod žena u dobi od 30 do 54 godine češći nego kod njihovih muških vršnjaka, objavio je New England Journal of Medicine.
Rak pluća sve češći kod žena
 

Sva istraživanja provođena ranijih desetljeća su pokazivala kako je rak pluća u ovoj dobnoj skupini češći kod muškaraca.

Stručnjaci iz American Cancer Society dodaju kako je obzirom na zabilježeno smanjenje učestalosti pušenja u SAD moguće da se rizik obolijevanja od raka pluća brže smanjuje kod muškaraca koji prestanu pušiti.

Kod žena je češći tip raka pluća za kojeg se rizik obolijevanja nakon prestanka pušenja smanjuje sporijim tempom.

Oko 85% slučajeva raka pluća u SAD je prouzročeno pušenjem.

Znanstvenici dodaju kako je prestanak pušenja prije 40. godine života povezan sa znatnim smanjenjem rizika obolijevanja od raka pluća.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.