Žensko zdravlje

Obilježen Svjetski dan štitnjače

Objavljeno 26.05.2018.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svjetski dan štitnjače se na globalnoj razini obilježava svake godine 25. svibnja pružajući priliku za širenje svjesnosti o poremećajima štitnjače i educiranju ljudi o tome što mogu učiniti da očuvaju zdravlje štitne žlijezde.
Obilježen Svjetski dan štitnjače
 

Posvećen je svim ljudima s bolestima štitnjače, svima koji diljem svijeta proučavaju i liječe bolesti štitnjače i javnosti koja na taj način može doznati više o ovom organu i njegovoj ulozi.

Štitnjača je endokrina žlijezda promjera oko pet centimetara koja svojim djelovanjem utječe na cijeli organizam.

Smještena je s prednje strane vrata, a oblikom, zbog svoja dva režnja spojena u sredini, nalikuje leptiru. Štitna žlijezda sintetizira hormone T3 i T4, koji su nužni za pravilno funkcioniranje svih tkiva i organa i otpušta ih u krvotok te na taj način regulira sveukupni metabolizam. Proizvodnju hormona T3 i T4 regulira hormon hipofize tireotropin (TSH). Ako štitnjača iz nekog razloga smanji izlučivanje T3 i T4, hipofiza proizvodi veću količinu TSH nastojeći stimulirati štitnjaču na pojačan rad. Ako štitnjača to ne može učiniti, razina TSH sve više raste, što može dovesti do gušavosti (povećanja štitnjače).

Dva najčešća poremećaja funkcije štitnjače su hipertireoza (pojačana aktivnost štitnjače) i hipotireoza (smanjena aktivnost štitnjače). Simptomi bolesti štitnjače variraju od osobe do osobe i nerijetko se pogrešno povezuju sa stanjima kao što su trudnoća, menopauza ili depresija.

Za normalan rad štitne žlijezde i izgradnju hormona štitnjače neophodan je jod. Kod blagog do umjerenog manjka joda štitnjača hipertrofira kako bi mogla proizvoditi dostatnu količinu hormona pa dolazi do gušavosti. U slučaju većeg nedostatka joda nastaje miksedem, bolest štitnjače koja dovodi do hipotireoze.

Rak štitnjače je najčešća zloćudna bolest endokrinog sustava. Prema zadnjim procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, 2012. godine je u svijetu od raka štitnjače oboljelo oko 300000 osoba, a umrlo 40000. Prema procjenama Europske Komisije, u Europi će u 2018. godini od raka štitnjače oboljeti oko 74000 osoba, a umrijeti oko 7000. Žene čine preko 80% svih novih slučajeva u Europi, te 60% smrti zbog raka štitnjače. Ova se bolest može pojaviti u bilo kojoj dobi - kod žena se češće javlja u četrdesetim i pedesetim godinama života, dok je u muškaraca češća u šezdesetim i sedamdesetim. Rizični čimbenici za rak štitnjače uključuju izlaganje ionizirajućem zračenju, obiteljsku anamnezu raka štitnjače, niski sadržaj joda u prehrani, neke rijetke nasljedne sindrome i ženski spol.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.