Žensko zdravlje

Nakupljanjem kilograma raste rizik za rak

Objavljeno 28.05.2018.

HealthDay

Proporcionalno nakupljanju suvišnih kilograma raste i rizik obolijevanja od raka, pokazuju nalazi norveških znanstvenika prikupljeni od 137000 ispitanica.
Nakupljanjem kilograma raste rizik za rak
 

Sudionice istraživanja su praćene 18 godina, a povećanje rizika je uočeno glede karcinoma dojke, debelog crijeva, endometrija, jajnika, gušterače, bubrega, žučnog mjehura, želuca, jetre, jednjaka, mozga, štitnjače te nekih tipova mijeloma.

Najveće povećanje rizika se odnosi na rak endometrija - ovaj oblik raka je bio u prosjeku dvostruko češći kod pretilih ispitanica.

Znanstvenici ističu i prosječno 95%-tno povećanje rizika obolijevanja od raka bubrega.

Najveće povećanje rizika je bilo prisutno kod sudionica istraživanja s najvećim povećanjem tjelesne mase u promatranom razdoblju.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.