Prehrana

Gen povezuje sol i hipertenziju

Objavljeno 11.06.2018.

HealthDay

Američki znanstvenici s University of Virginia su utvrdili kako inačica gena prisutnog kod gotovo polovice populacije otežava eliminaciju suvišne soli iz organizma.
Gen povezuje sol i hipertenziju
 

Riječ je o varijanti gena koja dovodi do pretjerane aktivnosti mehanizma zaduženog za transport soli filtrirane u bubrezima natrag u organizam.

Ova je pojava najizraženija nakon obroka s velikim udjelom soli.

Procjenjuje se kako je 14% osoba s normalnim krvnim tlakom pretjerano osjetljivo na unos soli te im zbog toga prijeti znatno povišenje krvnog tlaka.

Nemogućnost eliminacije suvišne soli iz organizma povećava rizik za srčani i moždani udar, zatajenje bubrega i gubitak vida, dodaju istraživači u stručnom časopisu PLOS One.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.