Ostalo

Obilježen Dan plave zvijezde

Objavljeno 10.06.2018.

P.I.N.K. Life

Udruga Pogled iz novog kuta (P.I.N.K. Life) je u subotu na središnjem zagrebačkom trgu obilježila Dan plave zvijezde posvećen važnosti prevencije raka debelog crijeva.
Obilježen Dan plave zvijezde
 

U Hrvatskoj je godišnje više od 3000 novooboljelih i više od 2000 umrlih od raka debelog crijeva, koji je drugi po učestalosti tip raka u oba spola i drugi najčešći uzrok smrtnosti od raka.

On podjednako zahvaća i muškarce i žene, a u prosjeku jedna od 20 osoba s rizičnim faktorom oboli od raka debelog crijeva.

90% novih slučajeva nastaje kod osoba starijih od 50 godina, a pojavnost je u porastu i kod osoba mlađih od 50 godina.

Za sve koji imaju 50 ili više godina potrebno je obaviti pregled samostalno ili u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva.

Oni koji imaju povećan rizik od nastanka raka debelog crijeva pregled trebaju obaviti i prije 50. godine starosti.

Simptomi se često ne pojavljuju u ranoj fazi bolesti te je zbog toga iznimno važno redovito voditi brigu o svom zdravlju, održavati normalnu tjelesnu masu, usvojiti tjelesno aktivan način života, zdravo se hraniti, izbjegavati duhanski dim, ograničiti unos alkoholnih pića te redovito razgovarati s liječnikom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.