Prehrana

Mediteranska prehrana pomlađuje mozak

Objavljeno 12.06.2018.

Live Science

Mediteranska prehrana bogata voćem, povrćem, mahunarkama, ribom i zdravim mastima usporava starenje mozga, objavili su američki znanstvenici.
Mediteranska prehrana pomlađuje mozak
 

Ranija istraživanja povezala su meditaransku prehranu s manjim rizikom razvoja Alzheimerove bolesti i ostalih degenerativnih stanja mozga, naglašavaju znanstvenici s Columbia University u New Yorku.

Za potrebe nove studije istraživači su se usredotočili na 674 starije osobe s normalnom kognitivnom funkcijom kako bi vidjeli može li se mediteranska prehrana povezati s manjim gubitkom moždanih stanica povezanih sa starenjem.

Utvrđeno je postojanje veze između pridržavanja mediteranskog načina prehrane i boljeg stanja mozga.

U usporedi s ispitanicima koji nisu redovno konzumirali sastojke mediteranske prehrane, oni koji jesu imali su veći volumen mozga.

Razlika u volumenu mozga ljudi koji su jeli mediteransku hranu i onih koji nisu slična je onoj kakva se stvori u pet godina starenja, dodaje stručni časopis Neurology.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
1.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.