Žensko zdravlje

Rizik odgođenog majčinstva

Objavljeno 12.06.2018.

Yahoo News

Jedan od razloga zbog kojega je broj slučajeva raka maternice u zadnjih deset godina u porastu je odgađanje majčinstva do kasnije životne dobi, tvrde znanstvenici iz Cancer Research UK.
Rizik odgođenog majčinstva
 

Prema podacima za Veliku Britaniju, broj dijagnosticiranih karcinoma uterusa u zadnjih se deset godina povećao za četvrtinu.

Ova vrsta karcinoma postala je četvrta najčešće kod žena nakon karcinoma dojke, debelog crijeva i pluća.

Rizik obolijevanja od raka maternice je povećan kod žena koje nisu rađale ili su rodile u kasnijoj životnoj dobi, pa čak i kod onih koje imaju samo jedno dijete.

Izglede za pojavu ovog oblika raka mogu smanjiti čimbenici na koje se može utjecati, poput nepušenja, održavanja optimalne tjelesne mase, izbalansirane prehrane i redovite tjelovježbe.

Pretile žene koje nisu rađale, a kod kojih je menopauza nastupila nakon pedesete godine od karcinoma uterusa obolijevaju pet puta češće, a žene koje boluju od dijabetesa triput više u odnosu na ostale žene.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.