Ostalo

Kako komarci biraju žrtve?

Objavljeno 12.06.2018.

Yahoo News

Istraživanje provedeno na London School of Hygiene and Tropical Medicine sugerira kako komarci žrtve biraju na temelju njihovih gena.
Kako komarci biraju žrtve?
 

Znanstvenici su za potrebe nove studije analizirali broj uboda komaraca kod blizanaca.

U istraživanju je sudjelovalo 18 jednojajčanih i 19 dvojajčanih blizanaca, a u pokusu su korišteni komarci koji prenose denga groznicu.

Komarci su smješteni u tubu u obliku slova Y tako da su insekti mogli odabrati ruku blizanca koja ih je više privlačila.

Kod jednojajčanih, kod kojih je genetski kod identičan, nije bilo razlike u broju uboda, no kod dvojajčanih su ustanovili da komarci češće napadaju jednog ili jednu od njih.

Dvojajčani blizanci dijele 50 posto gena, ali oba blizanca nisu bila jednako atraktivna komarcima.

Istraživanje objavljeno u časopisu PLOS One će znanstvenicima omogućiti da otkriju učinkovitija sredstva za zaštitu od insekata koji svojim ubodima prenose malariju, denga groznicu i žutu groznicu.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.