Treća dob

Dan svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba, 15.6.

Objavljeno 14.06.2018.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Zlostavljanje starijih osoba je globalni društveni problem koji pogađa zdravlje i ljudska prava milijuna starijih osoba.
Dan svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba, 15.6.
 

Definira se kao jednokratni ili ponovljeni čin ili nedostatak odgovarajućeg djelovanja, koje se pojavljuje u bilo kojem odnosu u kojem se očekuje povjerenje, koji starijoj osobi nanosi štetu ili nevolju.

Zlostavljanje starijih osoba može biti tjelesno, psihičko, emocionalno, seksualno ili financijsko, a može biti i rezultat namjernog ili nenamjernog zanemarivanja.

U gotovo svim zemljama svijeta se između 2015. i 2030. godine očekuje značajan porast broja starijih osoba, a izraženije u zemljama u razvoju.

O pitanju zlostavljanja starijih osoba, koje je nekad bilo tabu, danas se više govori, no i dalje je ono jedan od najmanje istraženih oblika nasilja.

Ujedinjeni narodi su stoga 2011. godine u Rezoluciji Opće skupštine o svjetskom danu svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba ukazali na zabrinutost da je u mnogim dijelovima svijeta svjetska financijska i ekonomska kriza negativno utjecala na stanje starijih osoba te na činjenicu da se starije žene, kojih je više od starijih muškaraca, često suočavaju s višestrukim oblicima diskriminacije koji proizlaze iz njihovih rodnih uloga u društvu u kombinaciji s njihovom dobi, invaliditetom i drugim razlozima.

Ovom se rezolucijom potiče sve države članice da provode Madridski međunarodni akcijski plan o starenju kao sastavni dio svojih nacionalnih razvojnih planova i strategija iskorjenjivanja siromaštva te da, između ostalog, jačaju institucionalne mehanizme, istraživanje, prikupljanje i analizu podataka i osposobljavanje potrebnog osoblja na području starenja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.