Mladi

Posljedice manjka sna kod tinejdžera

Objavljeno 17.06.2018.

Reuters

Pomanjkanje sna u tinejdžerskoj dobi je povezano s povećanjem rizika za pojavu čimbenika rizika za bolesti srca, upozorava istraživanje provedeno u SAD.
Posljedice manjka sna kod tinejdžera
 

Podaci prikupljeni od 829 ispitanika pri tome ističu povećanje rizika za povišeni krvni tlak, previsoku koncentraciju kolesterola u krvi i povećanje udjela masnog tkiva u organizmu.

Stručni časopis Pediatrics piše kako su uočeni rizici povezani sa snom u velikoj mjeri bili neovisni o kvaliteti prehrane ili tjelesnoj aktivnosti sudionika istraživanja.

Ranije studije su povezale neadekvatan san s promjenama razine hormona leptina i grelina te jačanjem apetita i osjeta gladi.

Istraživači iz Massachusetts General Hospital u Bostonu ističu kako su količina i kvaliteta sna po učinku na zdravlje usporedivi s prehranom i tjelesnom aktivnošću.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.