Žensko zdravlje

Vitamin D u prevenciji raka dojke?

Objavljeno 18.06.2018.

MedicalXpress

Istraživanje provedeno na University of California povezuje veće koncentracije vitamina D u krvi sa smanjenjem rizika obolijevanja od raka dojke.
Vitamin D u prevenciji raka dojke?
 

Rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu PLOS One su utemeljeni na podacima prikupljenima od oko 5000 ispitanica starijih od 55 godina.

Sudionice istraživanja su na početku promatranog četverogodišnjeg razdoblja bile prosječne dobi 63 godine, a nijedna nije imala dijagnozu raka dojke.

20%-tno smanjenje rizika obolijevanja je uočeno kod žena s koncentracijom vitamina D u krvi višom od 60 nanograma po mililitru, što je znatno više od aktualnih preporuka u SAD.

Znanstvenici naglašavaju kako su koncentracije vitamina D više od 125 nanograma po mililitru krvi povezane s povećanjem rizika za mučnine, gubitak tjelesne mase, aritmije i oštećenja bubrega.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.