Mladi

Opijanje šteti kostima

Objavljeno 18.06.2018.

HealthDay

Učestalo opijanje u tinejdžerskoj dobi rezultira smanjenjem gustoće kostiju, upozoravaju američki znanstvenici s Loyola Marymount University.
Opijanje šteti kostima
 

Podatke prikupljene na uzorku od 87 ispitanica je objavio Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Opijanje je za potrebe studije definirano kao konzumacija najmanje četiri doze nekog alkoholnog pića u roku od dva sata.

Istraživači naglašavaju kako je negativan utjecaj unosa alkohola bio prisutan bez obzira na ostale čimbenike rizika za zdravlje kostiju.

Učinak alkohola se najviše očitovao na kostima kralježnice.

Konzumacija alkohola šteti apsorpciji kalcija i vitamina D te snižava koncentraciju hormona estrogena, pojašnjavaju znanstvenici.

Po njihovim riječima, reducirana gustoća kostiju u ovoj dobi ima teške posljedice i u kasnijim godinama kada dolazi do razvoja osteoporoze.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.