Ostalo

Rektorova nagrada za projekt "Oživi me"

Objavljeno 10.07.2018.

Medicinski fakultet u Zagrebu

Studenti Medicinskoga i Stomatološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu primili su u ponedjeljak Rektorovu nagradu za volontiranje i sudjelovanje u projektu "Oživi me" u kojem je educirano više od 3500 građana.
Rektorova nagrada za projekt "Oživi me"
 

Riječ je o projektu koji već četiri godine aktivno provode Zaklada "Hrvatska kuća srca", Studentska udruga "StePP" i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba.

Projekt je pokrenut radi informiranja građana i njihova educiranja o postupku kardiopulmonalnog oživljavanja.

Iznenadna srčana smrt je jedan od najčešćih uzroka smrti, pa tako u Hrvatskoj svaki sat od iznenadnoga zastoja srca umre jedna osoba, što je 24 osobe dnevno ili oko 9000 ljudi godišnje.

80% iznenadnih srčanih zastoja događa se izvan bolnice i najčešće kod kuće gdje svjedoci mogu biti članovi obitelji ili prijatelji.

Iznenadni srčani zastoj je stanje u kojemu srce prestane pumpati krv pa tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima što uzrokuje smrt u roku od nekoliko minuta.

Jedini postupak u slučju iznenadnog srčanog zastoja je brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i trenutni početak oživljavanja.

Rana reanimacija i neodložna defibrilacija rezultiraju visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.