Ostalo

Studija potvrđuje negativan učinak rada noću

Objavljeno 11.07.2018.

Daily Mail

Nalazi skupine američkih i britanskih znanstvenika bi mogli objasniti zbog čega je rad u noćnim smjenama povezan s većim rizikom za pretilost, bolesti srca, moždani udar i rak.
Studija potvrđuje negativan učinak rada noću
 

Istraživači s Washington State University i University of Surrey su povezali rad noću s narušavanjem kemijskih procesa u organizmu te promjenama u metabolizmu i tzv. unutarnjem satu organizma.

Riječ je o procesima koji se događaju u jetri, gušterači i probavnom sustavu, a indirektno utječu na cijeli organizam.

Uz promjene povezane s budnošću noću, važim čimbenikom se pokazao i unos hrane u noćnim satima.

Prisutnost ključnih metabolita je praćena u krvi 14 ispitanika, a potencijalno rizične promjene su uočene već nakon 3 probdjevene noći.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.