Ostalo

KBC Rijeka: Novi hitni trakt na Sušaku

Objavljeno 14.07.2018.

KBC Rijeka

U istočnom dijelu suterena zgrade Poliklinike na Sušaku s radom započinje novoizgrađeni Objedinjeni hitni bolnički prijam (OHBP) KBC Rijeka.
KBC Rijeka: Novi hitni trakt na Sušaku
 

Suvremeni hitni trakt rasprostire se na preko 1300 m2, što je dvostruko veći prostor od onog u kojem je od 1989. godine djelovao Centar za hitnu medicinu. Proces uređenja odjela od projektiranja do završetka radova trajao je godinu dana, a investicija je financirana iz kredita HBOR-a kao sastavni dio projekta Nova bolnica na Sušaku.

Hitni trakt je s medicinske strane osmišljen kao moderan centar temeljen na pravilima struke, vođen nacionalnim pravilnikom o organizaciji bolničke hitne medicine, ali i međunarodnim smjernicama kao što su australske i irske smjernice. Osim potrebne kvadrature koja se planira prema godišnjem broju bolesnika, populaciji koja gravitira bolnici te strukturi bolnice, smjernice definiraju i potreban broj osoblja i njihovu edukaciju te minimum potrebne medicinske opreme.

Jedna od razlika prema dosadašnjem Centru jesu dva odvojena ulaza - za bolesnike dovezene kolima hitne pomoći i zaseban ulaz za građane koji samostalno potraže hitnu medicinsku pomoć. Nadalje, tri sofisticirano opremljena prostora za reanimaciju koja omogućavaju potpuno zbrinjavanje najugroženijih bolesnika, zatim prostor za izolaciju, vlastita operacijska dvorana za male zahvate, radiološka snimaonica te mogućnost trajnog monitoriranja svih bolesnika čije stanje zahtjeva trajno praćenje. Osim zakonski propisane opreme, novi će OHBP imati novi ultrazvučni aparat i mobilni radiološki uređaj, hemodinamski monitoring i telemetriju. Novost je i, prema uzoru na vanjske centre, "ambulanta za brzo zbrinjavanje", gdje bolesnici viših trijažnih kategorija čekaju na pregled i odluku zahtijeva li njihovo akutno stanje daljnju obradu i liječenje u OHBP-u ili medicinsku pomoć trebaju potražiti kod obiteljskog liječnika.

Na lokalitetima Rijeka i Sušak godišnje se u hitnim jedinicama obradi oko 55000 bolesnika, a putem OHBP-a na godinu se hospitalizira više od 14000 pacijenata. Za istaknuti je kako KBC Rijeka ima najveći broj specijalizanata hitne medicine u državi (19), a od ove godine i dva specijalista. Osim vlastitih specijalizanata, bolnica ima desetak specijalizanata iz drugih ustanova (OB Dubrovnik, OB Slavonski Brod, zavodi za hitnu medicinu Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Istarske i Šibensko-kninske županije).

Objedinjeni hitni bolnički prijam na lokalitetu Sušak prve će pacijente prihvatiti u subotu, 14. srpnja od 7 sati ujutro. Pješačka komunikacija omogućena je s južne i sjeverne strane bolnice, a kolni ulaz nalazi se na glavnoj prometnici (ulica Tome Strižića), pedesetak metara od glavne bolničke porte.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.