Prehrana

Unos masti ključan za debljanje

Objavljeno 16.07.2018.

MedicalXpress

Eksperimenti škotskih i kineskih znanstvenika provedeni na miševima sugeriraju kako je unos masti jedini uzrok nakupljanja suvišnih kilograma.
Unos masti ključan za debljanje
 

Na laboratorijskim miševima je tijekom 3 mjeseca (ekvivalent za 9 godina kod ljudi) testiran učinak 30 kombinacija masti, ugljikohidrata i proteina.

Tijekom studije je obavljeno ukupno više od 100000 mjerenja ukupne tjelesne mase i udjela masti u organizmu životinja te se pokazalo kako je jedini uzrok povećanja tjelesne mase bila prehrana s većim udjelom masti.

Znanstvenici dodaju kako unos ugljikohidrata nije imao utjecaja na tjelesnu masu čak ni u situacijama kada je 30% unesenih kalorija bilo podrijetlom iz šećera.

Kombiniranje šećera s mastima također nije imalo veći učinak na tjelesnu masu nego unos masti bez šećera.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.