Ostalo

Razvijen prototip "pametnog zavoja"

Objavljeno 17.07.2018.

Digital Trends

Američki znanstvenici s Tufts University su razvili tzv. pametni zavoj koji može pratiti stanje rane i periodički izlučivati potrebne lijekove, piše časopis Small.
Razvijen prototip "pametnog zavoja"
 

Zavoj se koristi senzorima za praćenje prisutnosti biomarkera koji ukazuju na stanje rane te mikroprocesorom koji na temelju prikupljenih podataka upravlja izlučivanjem lijekova.

Mikroprocesor omogućuje i povezivanje s mobilnim uređajem te odašiljanje podataka namijenjenih liječnicima i pacijentima.

Nova tehnologija bi mogla transformirati ovo polje medicine jer će liječnicima olakšati blisko praćenje stanja pacijenta te im dati aktivniju ulogu u liječenju.

Očekuje se kako će novi zavoj u prvom redu naći primjenu u tretiranju kroničnih rana, primjerice kod pacijenata s dijabetesom.

Ovakve rane su jedan od vodećih uzroka amputacija, naglašavaju istraživači.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.