Ostalo

Studija: Više preminulih od raka jetre

Objavljeno 18.07.2018.

CNN

Podaci američkih znanstvenika pokazuju kako je broj preminulih od raka jetre u toj zemlji od 2000. do 2016. godine povećan za 43%.
Studija: Više preminulih od raka jetre
 

Stručnjaci iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naglašavaju kako je u istom razdoblju zabilježeno smanjenje ukupnog broja preminulih od raka.

Nisu zabilježene značajne promjene glede 10-godišnje stope preživljavanja pacijenata oboljelih od raka jetre, ali je došlo do velikog povećanja broja oboljelih oba spola, pojašnjavaju istraživači.

Više od 70% slučajeva raka jetre je povezano s ranijim bolestima jetre za koje su čimbenici rizika pretilost, pušenje, pretjerana konzumacija alkohola te infekcije hepatitisom B i C.

Najveći broj oboljelih od raka jetre se bilježi među osobama starijima od 75 godina, a slijede one u dobi od 65 do 74 godine, te od 55 do 64 godine.

Rak jetre je do 2,5 puta češći kod muškaraca.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.