Žensko zdravlje

Rizik za rak zbog dijabetesa

Objavljeno 21.07.2018.

HealthDay

Istraživanje skupine australskih i britanskih znanstvenika ukazuje na povećanje rizika obolijevanja od raka kod osoba s dijagnozom dijabetesa.
Rizik za rak zbog dijabetesa
 

Analiza podataka prikupljenih za potrebe 47 ranijih studija je pokazala kako žene s dijabetesom imaju prosječno 27% veći rizik obolijevanja od raka nego njihove vršnjakinje koje nemaju šećernu bolest.

Kod muškaraca s dijabetesom je rizik za rak prosječno 19% veći nego kod njihovih vršnjaka.

U odnosu na muškarce, kod žena je najizraženije povećanje obolijevanja od leukemije, raka želuca, raka usne šupljine i raka bubrega.

S druge strane, muškarci s dijabetesom su u odnosu na dijabetičarke imali veći rizik obolijevanja od raka jetre.

Znanstvenici s University of New South Wales i University of Oxford su svoje nalaze objavili u stručnom časopisu Diabetologia.

2015. godine je u svijetu zabilježeno 8,7 milijuna smrti prouzročenih rakom te 5 milijuna smrti povezanih s dijabetesom.

Procjenjuje se kako je dijabetes prisutan kod 415 milijuna odraslih osoba.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.