Ostalo

Veza ozljeda glave i Parkinsonove bolesti

Objavljeno 07.08.2018.

HealthDay

Opetovani udarci u glavu su povezani s bolešću Lewyjevih tjelešaca, stanja koje često prethodi Parkinsonovoj bolesti, objavili su američki znanstvenici.
Veza ozljeda glave i Parkinsonove bolesti
 

Bolest Lewyjevih tjelešaca je povezana s kognitivnim poteškoćama te otežanim kretanjem i snom, dodaju istraživači s Boston University.

Njihovi nalazi su dobiveni analizom tkiva mozga 694 preminule osobe.

Najveći rizik za bolest Lewyjevih tjelešaca je zabilježen kod osoba koje su u najdužem razdoblju bile izložene kontaktnim sportovima, primjerice boksu ili hokeju na ledu.

Kod osoba koje su se ovim sportovima bavile više od 8 godina je rizik za bolest Lewyjevih tjelešaca bio šesterostruko veći, objavio je Journal of Neuropathology and Experimental Neurology.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.