Prehrana

Studija o učinku povrća na zdravlje

Objavljeno 16.08.2018.

Medical News Today

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji na Francis Crick Institute naglašava pozitivan učinak povrća na probavni sustav.
Studija o učinku povrća na zdravlje
 

Eksperimenti na laboratorijskim miševima su povezali unos povrća poput kupusa, brokule ili kelja s prisutnošću spoja indol-3-karbinola (I3C) u probavnom sustavu te posljedičnim smanjenjem rizika za upalne procese u crijevima.

Jedan od popratnih učinaka je i smanjenje rizika obolijevanja od raka debelog crijeva, dodaje stručni časopis Immunity.

I3C se proizvodi u probavnom sustavu nakon konzumacije povrća, a u novom istraživanju je utvrđeno kako se njegovo djelovanje temelji na utjecaju na proten nazvan AhR.

AhR ima nekoliko uloga u funkciji imunološkog sustava, no aktivira se samo u kontaktu sa spojevima poput I3C.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.