Mladi

Dugoročni rizik zbog pasivnog pušenja

Objavljeno 20.08.2018.

BBC News

Odraslim osobama koje su u dječjoj dobi bile izložene pasivnom pušenju prijeti veći rizik za smrt, pokazuju podaci prikupljeni od 70900 osoba.
Dugoročni rizik zbog pasivnog pušenja
 

Prema rezultatima koje su prikupili istraživači iz American Cancer Society, ispitanici koji su u djetinjstvu bili izloženi dimu cigareta imaju prosječno 27% veći rizik za smrt od ishemijske bolesti srca, 23% veći rizik za smrt od moždanog udara i 42% veći rizik za smrt od kronične opstruktivne plućne bolesti.

Sudionici istraživanja su najprije ispitani o izloženosti pušenju tijekom života, a zatim su praćeni još prosječno 22 godine.

Ranije studije su pokazale kako djeca pušača imaju veći rizik za astmu i poteškoće s razvojem pluća.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.