Treća dob

Veza godišnjih doba i Alzheimerove bolesti

Objavljeno 10.09.2018.

HealthDay

Kognitivne sposobnosti pacijenata s Alzheimerovom bolešću mogu varirati ovisno o godišnjem dobi, sugerira istraživanje kanadskih znanstvenika.
Veza godišnjih doba i Alzheimerove bolesti
 

Istraživači s University of Toronto su se koristili podacima za oko 3400 osoba s Alzheimerovom bolešću iz Kanade, Francuske i SAD.

Pokazalo se kako su kognitivne sposobnosti ispitanika u prosjeku na najvišoj razini u kasno ljeto i ranu jesen, a na najnižoj tijekom zime i proljeća.

Prosječne razlike ovisne o godišnjem dobu su bile usporedive s promjenama koje odgovaraju petogodišnjoj razlici u životnoj dobi, piše znanstveni časopis PLoS Medicine.

Ova veza je potvrđena analizom prisutnosti proteina povezanih s Alzheimerovom bolešću u cerebrospinalnom likvoru ispitanika.

Znanstvenici naglašavaju kako je uočeni učinak godišnjih doba bio primjetan bez obzira na prisutnost čimbenika poput depresije, kvalitete sna, tjelesne aktivnosti ili funkcije štitnjače.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.