Ostalo

Još oboljelih od bolesti Zapadnog Nila

Objavljeno 11.09.2018.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Prema posljednjim podacima, pet osoba oboljelih od bolesti Zapadnog Nila bori se za život u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" te se nalaze se u dubokoj komi.
Još oboljelih od bolesti Zapadnog Nila
 

Od pojave prvooboljelih od bolesti Zapadnog Nila na području Hrvatske početkom srpnja pa do uključivo 10. rujna 2018. godine, bolest je laboratorijski potvrđena u ukupno 39 osoba.

Temeljem raspoloživih podataka, većina oboljelih osoba (35) je zaražena na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Republike Hrvatske.

Najveći broj oboljelih zabilježen je u Osječko-baranjskoj županiji (14 oboljelih), te na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije (9 oboljelih).

Ostale županije s potvrđenim slučajevima bolesti Zapadnog Nila u ljudi su Vukovarsko-srijemska (3), Varaždinska (3), Brodsko-posavska (2), Koprivničko-križevačka (2), Karlovačka (1), Međimurska (1), Požeško-slavonska (1), Istarska (1) i Šibensko-kninska županija (1).

S obzirom na mjesto boravka u vrijeme inkubacije, dvoje oboljelih je zaraženo izvan Hrvatske, dok se u dvoje oboljelih ne može sa sigurnošću utvrditi mjesto zaražavanja.

U većine oboljelih se radi o kliničkom obliku bolesti koji zahvaća središnji živčani sustav (tzv. neuroinvazivni oblik bolesti), a u jedne je osobe bolest završila smrtnim ishodom.

Prema podacima Europskog centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti je do 6. rujna 2018. godine na širem području Europe zabilježeno ukupno 1112 slučajeva bolesti Zapadnog Nila u ljudi, od čega 798 oboljelih u državama članicama EU, a 314 u susjednim državama EU.

Najviše oboljelih je registrirano u Italiji (327), Srbiji (262) i Grčkoj (168), ali i drugim državama: Mađarskoj (134), Rumunjskoj (117) itd.

Tijekom navedenog razdoblja je zabilježen 71 smrtni ishod zbog bolesti Zapadnog Nila.

Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije se smatra komarac vrste Culex, no infekciju mogu prenijeti i druge vrste komaraca.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.