Prehrana

Veza prehrane i raka debelog crijeva

Objavljeno 12.09.2018.

HealthDay

Rezultati istraživanja objavljenog u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine pokazuju kako je modifikacijama prehrane moguće smanjiti rizik obolijevanja od raka debelog crijeva.
Veza prehrane i raka debelog crijeva
 

Podaci prikupljeni od oko 77000 ispitanika odrasle dobi sugeriraju kako je češća konzumacija ribe i plodova mora povezana s prosječno 43% manjim rizikom za ovaj tip raka.

Izbjegavanje mesa kombinirano s redovitom konzumacijom jaja i mliječnih proizvoda je povezano s prosječnim smanjenjem rizika obolijevanja od 18%.

16% manji rizik za rak debelog crijeva je zabilježen kod vegana, osoba koje ne jedu meso, jaja niti mliječne proizvode.

Kod tzv. poluvegetarijanaca (osoba koje mesno jedu rjeđe nego jednom tjedno) je rizik za rak debelog crijeva bio smanjen za prosječno 8%.

U prosjeku najveći rizik obolijevanja imaju osobe koje najčešće jedu crveno meso i mesne prerađevine, a najmanji osobe koje redovito unose hranu s visokim udjelom vlakana.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.